پس از پنج روز بحث و بررسی روز گذشته بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه سیزدهم با دفاعیات پایانی رییس جمهوری به پایان رسید و در نهایت اهالی خانه ملت به همه وزرای پیشنهادی سید ابراهیم رییسی به جز وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش رای اعتماد دادند. در این میان بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف رای اعتماد به کابینه دولت سیزدهم پرداخته اند.
رسانههای اصلاحطلب
رای اعتماد حداکثری پشتوانه کابینه رئیسی
روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: آخرین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه رئیسی سیزدهم نیز به پایان رسید و پس از بررسی صلاحیت عزتا... ضرغامی وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، جواد اوجی وزیر پیشنهادی نفت، محرابیان وزیر پیشنهادی نیرو و حمید سجادی وزیر پیشنهادی ورزش مجلس وارد مرحله پایانی یعنی رای گیری در خصوص وزرای پیشنهادی شدند. در این راستا هر چند پیش بینی میشد که حداقل ۳ یا ۴ وزیر از جمله وزرای آموزش و پرورش، کار، فرهنگ، صمت و ورزش نتوانند رای اعتماد مجلس را کسب کنند اما در نهایت نمایندگان با رای بالای خود به ۱۸ نفر از ۱۹ وزیر پیشنهادی همه نفرات مدنظر رئیس جمهور را به جز حسین باغگلی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش راهی پاستور کردند. هر چند که برخی از وزرا مثل عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سجادی وزیر ورزش با رای شکننده توانستند اعتماد نمایندگان مجلس را جلب کنند. باید دید گزینه جا مانده کابینه یعنی وزیر آموزش و پرورش چه زمانی به مجلس معرفی خواهد شد.
یک دولت منهای یک وزارتخانه
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: «ماراتن کابینه ۱۳» بالاخره پس از ۵ روز کاری و برگزاری ۱۰ جلسه علنی در صحن پارلمان، در شرایطی به پایان رسید که از ۱۹ وزیر پیشنهادی ابراهیم رییسی برای حضور در این رقابت نفسگیر، درنهایت تنها یک نفر ناکام ماند و ۱۸ نفر از وزیران پیشنهادی با عبور از خط پایان این ماراتن، خود را برای تصدی ۱۸ وزارتخانه دولت آماده میکنند تا آنطور که رییسجمهوری از قضا در جریان نطق خود در صحن علنی دیروز مجلس و لابهلای آخرین دفاعش از کابینه پیشنهادی مورد تاکید قرار داد، از صبح امروز پنجشنبه در اولین جلسه رسمی دولت گردهم میآیند. در این میان اما نکته جالب توجه آن بود که تنها بازمانده قطار دولت سیزدهم، کسی نبود جز همان وزیر پیشنهادی که نامش به خاطر حرف نخست عنوان وزارتخانه متبوعش، صدر فهرست وزیران پیشنهادی قرار داشت و درنتیجه به عنوان نخستین وزیر پیشنهادی در صحن علنی پارلمان از کارنامه و برنامه خود در مقابل نمایندگان دفاع کرد اما درنهایت اظهاراتش نزد نمایندگان مجلس مقبول واقع نشد و از حضور در دولت بازماند؛ حسین باغگلی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش که در حالی با تنها ۷۶ رای موافق در مقابل ۱۹۳ رای مخالف و ۱۸ رای ممتنع از وزارت بازماند که اغلب وزیران پیشنهادی رییسی با بیش از ۲۰۰ رای به وزارت رسیدند.
همه چیز درباره امین و دارا حیایی
همه به جز یک نفر
روزنامه شرق در گزارشی می آورد: همه وزرای پیشنهادی رئیسی رأی آوردند به جز یک نفر. باغگلی، وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش. در شرایطی که طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس اصولگرایان همچنان بلاتکلیف است، رأی اعتماد به وزرای کابینه رئیسی هم مخفی انجام شد و کسی از مردم متوجه نشد که کدام نماینده به کدام وزیر رأی مثبت یا منفی داد. بر اساس بند ۳ ماده ۱۲۲ آییننامه داخلی مجلس رأیگیری در زمان رأی اعتماد باید با ورقه و با کارت و به صورت مخفی انجام شود. روز گذشته در جریان آخرین جلسه رأی اعتماد به وزرای باقیمانده، قالیباف، رئیس مجلس خطاب تذکراتی قرار گرفت. محمد وحیدی، نماینده بروجرد در تذکر آییننامهای به مسئله حضور پراکنده نمایندگان در صحن علنی اشاره کرد و خطاب به قالیباف گفت: شما مدیری قوی هستید اما گاهی مردم شاهد بینظمی در صحن علنی هستند. شما از باب معلمی در اداره مدرسه با دانشآموان شلوغکار مواجه میشوید. این موضوع باعث زیر سؤال بردن مجلس میشود. محمدحسن آصفری هم در تذکر شفاهی خود گفت: آقای قالیباف شما تأکید دارید که زودتر تکلیف وزرا روشن شود و آنها بتوانند کار خود را شروع کنند.
سیزدهمین رای اعتماد
خبرگزاری ایسنا در گزارشی می نویسد: سیزدهمین دوره دولت جمهوری اسلامی ایران به ریاست سید ابراهیم رییسی از ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ آغاز شد. رییسی اسامی وزرای پیشنهادی خود را ۲۰ مرداد به مجلس یازدهم ارائه کرد و پس از حضور وزرای پیشنهادی در کمیسیونهای تخصصی پارلمان، از روز شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ جلسات بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در صحن یازدهمین مجلس شورای اسلامی به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد و تا چهارشنبه عصر ادامه یافت تا ترکیب دولت سیزدهم مشخص شود. در پایان بررسی صلاحیت نوزده وزیر پیشنهادی ابراهیم رییسی، رییس جمهور دولت سیزدهم تنها حسین باغگلی نتوانست برای وزارت آموزش و پرورش از مجلس رای اعتماد بگیرد. البته نگاهی به سیزده دوره تشکیل دولت در نظام جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد عبور از سد مخالفت ها در مجلس با افراد پیشنهادی رییس جمهور امری راحت نبوده و نیست، پدیده ای که گاها باعث شده همانند دوره اخیر روسای جمهور نه با ترکیب کامل وزرای پیشنهادی خود، بلکه با عددی کمتر از آنچه تصور می کردند سکان اداره کشور را در دست بگیرند.